From: Elin Lundstad [elin.lundstad@met.no]
Sent: 12. oktober 2007 12:36
To: geir@vigesdal.net
Cc: 'stasjonsnett drift'; met.inst@met.no
Subject: FW: Nedbørsdøgn
Hei
 
Takk for din henvendelse. Jeg prøvde å se på sidene dine, men jeg fikk dem dessverre ikke opp her. Det er mulig det har noe med rettigheter å gjøre eller innstillinger i Internet explorer. Det er uansett flott at du er så interessert i været.
 
Når det gjelder nedbørdøgn i Meteorologisk institutts standard så opererer vi med nedbørdøgn kl 06 - 06 UTC i Norge. Dette betyr at på vinteren er det kl 07 (norsk normaltid) vi observerer her i Norge og på sommeren er det kl 08 (norsk sommertid). Målingen gjøres på morgenen kl 06 UTC og registreres da for et døgn bakover. Dette er standard, så ingenting fraviker dette tidspunktet altså kl 06 (UTC) i Norge. Jeg anbefaler deg å sette værmåleren din i UTC tid.
 
Her er det noen definisjoner:

Nedbørdøgn
Tiden fra kl 06utc til kl 06utc neste dag. Alle norske meteorologiske stasjoner måler nedbør på dette tidspunktet. Noen måler i tillegg kl 00, 12 og 18utc.

UTC 
En kortform som står for Coordinated Universal Time og angir grunnlaget for sivile tidsangivelser i alle land. UTC er ingen egentlig forkortelse, de to første bokstavene angir at det er snakk om en variant av universell tid (engelsk Universal Time) som forkortes UT, og den tredje bokstaven angir at det er koordinert tid (engelsk Coordinated). I værvarsling er bruk av UTC nødvendig bl.a. for å lage analyser. Se også synoptisk situasjon og sommertid.

Temperaturdøgn
Tiden fra kl 18utc (kl 20 sommertid / kl 19 vintertid) til 18utc neste dag. Med en vanlig temperaturgang gjennom døgnet inntreffer minimumstemperaturen sent på natta/morgenen og maksimumstemperaturen om ettermiddagen. Begge ekstremtemperaturene inntreffer derfor vanligvis på samme dato.

Så det stemmer det du nevner med temperatur-og vinddøgnet også. Hvorfor det er sånn? Det har liksom alltid vært det - og hvis vi endrer på det nå. Så får vi en "klimaendring" fordi det blir feil i forhold til all annen statistikk som har operert med nedbørdøgn (06-06 UTC) og temperaturdøgn (18-18 UTC).

jeg vet at det blir operert med kalenderdøgn (00-00) i noen tilfeller både for nedbør og temperatur. Ofte etter at automater tok over mye av meteorologiske målinger her til lands. Dette kan brukes - og ofte av private selskaper (eks. Statkraft, BIOFORSK m.m.). Det er på en måte enklere i hvert fall når alt har blitt automatisert - og lettere å generere. Det er ingen internasjonale regler som sier at det skal være sånn. Men vi på Meteorologisk Institutt må forholde oss til offisielle målinger som er gjort i over 150 år.

Sjekk også: Verdens meteorologi organisasjon - WMO(http://www.wmo.int/HttpErrorCodes/index_en_404.html) Men det finnes internasjonale regler for at målinger skal gjøres samtidig. Det kalles synoptiske situasjoner. Internasjonale regler bestemmer ikke noe om temperaturdøgn og nedbørdøgn.

Synoptisk situasjon  
Et sett med værobservasjoner som er tatt på samme tid (synoptisk). Observatører over hele kloden tar observasjoner kl 00, 03, 06, 09, 12, 15, 18 og 21 UTC. De må altså følge klokken på 0-meridianen (også kalt Greenwich Mean Time). Den synoptiske situasjonen danner grunnlaget for analyser og prognoser.

Kalenderdøgnobservasjoner brukes, men er da ikke på samme måte offisielt etter Norsk meteorologisk Institutts standard. Hvilke land og organisasjoner (derav NOAA) som bruker hva kjenner jeg per tidspunkt ikke noe til. Dette kan nok variere og tilpasses i forhold til instrumenter og tradisjoner hver enkel organisasjon har. Jeg vil tro at f.eks satelittmålinger ikke er så avhengig av døgndefinisjoner på samme måte som vår tradisjon her.

Så du står jo fritt til å bruke kalenderdøgn (kl 00 UTC), men da kan det bli vanskeligere å sammenligne offisielle døgntemperaturer og nedbør per døgn gjort av Meteorologisk Institutt her i Norge.

Håper dette var tilstrekkelig svar. Ta kontakt hvis lurer på mer.

Vennlig hilsen

Elin Lundstad

Meteorologisk Institutt,
Postboks 43, Blindern,
0313 OSLO
http://www.met.no
Tlf. 22 96 31 50

-----Original Message-----
From: Meteorologisk institutt [mailto:met.inst@met.no]
Sent: Friday, October 12, 2007 7:55 AM
To: stasjonsnett drift
Subject: FW: Nedbørsdøgn

 
-----Original Message-----
From: Geir Vigesdal [mailto:geir@vigesdal.net]
Sent: Thursday, October 11, 2007 9:43 PM
To: met.inst@met.no
Subject: Nedbørsdøgn


Hei!

Jeg har satt opp en værstasjon hjemme med regnmåler.
Bruker ett program som heter Weather Display til samle og presentere værdata.
Disse dataene er også lagd ut på internet.
For å presentasjon i nær sanntid bruker jeg Weather Display Live.: http://www.vigesdal.net/weather/index.html 
Mere detaljer, historikk og grafer her:  http://www.vigesdal.net/weather/WS2305.html

Så til mitt spørsmål.
I dette programmet ser det ut til at er lagd opp til ett nedbørsdøgn som går fra kl. 00:00:00 til kl. 23:59:59
Det samme gjelder for vind og temperaturer.
Ut i fra det jeg leser på met.no er i Norge nedbørsdøgnet fra kl. 06:00:00 til kl. 05:59:59 UTC.
Og temperatur og vinddøgnet fra kl. 18:00:00 til kl. 17:59:59 UTC
Dette betyr at jeg ved overgang fra sommer til vinter (og omvendt) må stille om i Weather Display).
Er dette vi har bare i Norge, eller er det en Europeisk standard?
Er det andre land som har dette?

Leser på siden til www.noaa.gov at der er ett nedbørsdøgn fra kl. 00:00:00 til kl. 23:59:59

Mvh. Geir Vigesdal